fredag 5 augusti 2011

Blåbärspirog med kvarg


Siri väntade lekdejt i form av en Axel tills idag och jag ville bjuda hans mor på något gott till eftermiddagskaffet. Blåbärssäsong som det är, hittade jag passande i senaste numret av Samarbete Mat ett recept på en Blåbärspirog.
Mördeg:
7dl vetemjöl
1påse(80g) mandelpulver
3.5 dl socker
2tsk vaniljsocker
2tsk bakpulver
2tsk matsoda
250 g smält margarin

Botten:
1/2 sats mördeg
1 ägg
2dl vispgrädde

Fyllning:
1 burk(500g) kvarg
2 ägg
1,5 dl socker
250 g djupfrysta blåbär (jag använde färska istället och tog nog lite mera än 250g)
2msk potatismjöl

Mät de torra ingredienserna i en bunke, rör ner det smälta margarinet. Dela degen i två delar. Tillsätt ägg och grädde i den ena delen. Fördela degen på en ugnsplåt* med bakplåtspapper. Blanda kvarg, ägg och socker. Fördela blandningen över botten. Blanda potatismjölet med de halvtinade blåbären och fördela över kvargblandningen. Strö resten av mördegen över blåbären. Grädda i 200℃ ugnsvärme ca 40 min på nedre falsen tills bottnen är gräddad. Täck ytan med bakplåtspapper om ytan verkar bli för mörk. Låt svalna ordentligt och skär i bitar.

*jag använde mig av en ugnform ca 25x35 cm istället och gräddade 10 minuter längre än i receptet.

Helt klart godkänt och det blir ett recept jag sparar i mitt häfte.

1 kommentar:

Jag tackar och bockar för alla hälsningar!